Urmărește-ți visul

Mă bucur să văd că sunteți interesați de ceva critică, sper doar să fie și constructivă.

Următoarea persoană intrată în mașina de tocat este Andrada. Observ și la ea aceleași mici greșeli: fotografiile trimise nu au aceași rezoluție, niciun text alăturat imaginilor, lipsa unui link către portofoliul on-line. Este foarte important să rămâi constant în ceea ce prezinți și mai ales, să asiguri “criticului” posibilitatea de a afla mai multe despre tine, deci recomand un portofoliu atent construit, o anumită ordine în care să vezi fotografiile, o galerie on-line și mai ales o descriere.

Astăzi avem de-a face cu o fotografă interesată de portrete, puțin mister și culori care să pulseze. Atmosfera este foarte importantă în ceea ce Andrada fotografiază și cred că reușește destul de bine să ne redea această atmosferă. Prima imagine din cele trimise s-a întâmplat să se numească “Anne”, așadar a fost prima fotografie pe care am văzut-o. Mi-a plăcut și consider că este cea mai bună din serie. Mă atrage pentru că nu pot vedea tot ce aș vrea să văd, iar asta îmi lasă imaginația să lucreze. Dacă totul este pus pe tavă, nu apreciez cum se cuvine, așadar prefer ca anumite lucruri să rămână în umbră, asta mă va face să caut “ceea ce lipsește” în alte fotografii. Adică voi petrece mai mult pe site-ul tău, dacă-l ai bineînțeles.

Anne

Compoziția este centrată, dar sunt elemente care dezechilibrează această centrare. Bocancii sunt în același ton cu puloverul, iar albastrul blugilor merge bine cu tonalitatea generală a fotografiei. Îmi place că este surprinsă când merge, iar părul este în bătaia vântului sau în ritmul pasului, asta oferă dinamică și emoție. A plecat din fața privitorului, i-a întors spatele. Poziția mâinilor poate să fie bănuită și transmite o oarecare tensiune, nu aș spune că este prea fericită. Dar merge încrezătoare și mă atrage asta la ea. Mă face să vreau mai mult.

În continuare am dat peste un mic amestec de portrete atent lucrate, câteva ipostaze surprinse mai mult sau mai puțin accidental și diferite încercări de post-procesare. Andrada experimentează destul de mult, dar nu aș putea spune că are încă o idee clară despre ce o atrage mai mult. Clar o atrag fetele, cel puțin fotografic, dar ca stil jonglează între instantanee și ședințe foto bine planificate. Nu e rău aș spune, dar unele nu merg lângă altele, de aceea recomand să aranjați fotografiile într-o anumită ordine.

În ultimii ani suntem inundați de fotografii cu portrete, dar destul de rar putem observa un anumit stil sau o anumită amprentă a fotografului, de obicei vedem lucruri care ușor pot trece dintr-un portofoliu în altul. Dacă nu ar fi semnăturile, greu am recunoaște fotograful. Personal prefer să recunosc autorul, chiar dacă fotografiile nu sunt excelente, iar modelele extraordinar de frumoase. Personal nu văd mai mult decât ceva fals acolo, ceva bun pentru consumerism, dar greu așa ceva va ajunge într-o carte despre fotografia portretistică.  Nu spun că Andi copiază, dar se poate observa ușor influența curentului actual de a duce fotografia spre acele efecte promovate intens de instagram. Nu mă deranjează, dar rar am văzut ceva ieșit din banalite în ceea ce privește aceste efecte. Iar clișeele cu texte, ceasuri etc, cred că sunt mult prea folosite ca să mai producă efecte tari!

Dawn I

Îmi plac cele 3 cadre din amurg, dar unul singur cred că este bun. Asta datorită iluminării. Este fain misterul, dar totuși este bine să și vedem ceva.

În ultimele două observ același geam și stil. Cred că este o cale destul de interesantă de urmat, dar aș recomanda puțin mai mult studiu al luminii și acea idee de instantaneu din prima fotografie. O combinație dintre toate aceste elemente cred că te-ar duce undeva frumos. La fel aș recomanda ori să folosești filmul pentru acel efect de granulație, ori o diafragmă foarte deschisă pentru a nu mai avea ISO-ul ridicat la fotografiile digitale. Pe scurt, granulația filmului este faină, cea digitală oribilă!

Midnight-Experiment

Toți avem dubii și știu că le ai și tu pe ale tale, dar eu cred că faci bine ce faci, ai tot timpul să experimentezi și să crești, iar o idee despre ce vrei să faci, fie ea și vagă, cred că ai. Aș zice să lași puțin deoparte fotografele cu mii de like-uri și să te uiți puțin mai în urmă. La fotografi care au lucrat până în anii ’90. O să găsești o lume mult mai bogată și mult mai originală. Stiluri diferite cu moduri de lucru diferite, iar asta înseamnă să ai personalitate. Știu că tot ce înseamnă glamour ne atrage, dar, nu acolo este răspunsul. Iar tu deja faci pași spre ceva frumos, trebuie doar să-ți păstrezi integritatea.

Nick Knight

Diane Arbus

Mary Ellen Mark

Inez van Lamsweerde

Poate chiar și Sally Mann, e interesantă.

 • Anne
 • Bianca
 • Canvas
 • Chantelle
 • Dawn I
 • Dawn-II
 • Her
 • Lost I
 • Lost-II
 • Reasons
 • Shadow Ballet
 • Time
 • Midnight-Experiment
 • Window


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *