Este Dave Gahan fotograf?

După cum am spus, vroiam să repornesc o treabă întreruptă acum câțiva ani, mai exact, să scriu despre fotografie. Și pentru început m-am gândit că este mai cu cap să nu mă arunc în afirmații și să încep așa ușurel. Iar recenziile asupra fotografiilor bunilor mei prieteni cred că sunt cel mai potrivit lucru pe care l-aș putea face în acest moment.

Îmi aduc aminte de un e-mail primit prin 2010, din partea cuiva semnat Dave Gahan. Am crezut că idolul meu a luat la cunoștință că fac fotografii artistice, s-a săturat de clișeele lui Anton Corbjin și vrea să colaborăm! Nu mică mi-a fost surpriza să văd că nu despre acel Dave era vorba, ci de unul mai autohton, care vroia să participe la atelierul foto pe care-l țineam atunci în Ploiești. Așa l-am cunoscut pe Marian.

Atras de frumos și de ideea de a memora, pasiunea lui Marian pentru fotografie este mare. Ce am observat atunci și observ și acum este că se pricepe bine la redarea atmosferei, dar totuși nu vrea să treacă de ceea ce este vizibil în mod direct și să capteze locul așa cum este el, nu desenat după anumite preconcepții. Un fel de, așa e bine, așa fac. Reguli peste reguli și dogme puse deasupra. Recunosc, poate sunt și eu vinovat pentru promovarea multor reguli, dat fiind că a participat la un curs țide-al meu, dar cred că înainte de toate, părerea personală a fotografului trebuie să iasă la suprafață. Este bine să ai cunoștințe vaste, să te inspiri și să utilizezi experimentele altora în folosul tău, dar totuși trebui neapărat să-ți păstrezi vocea și identitatea ta.

Discutând fix despre ce mi-a trimis acum Marian, pot face comentarii tehnice destul de ușor, dar din păcate partea creativă și mai ales descriptivă a imaginilor, cam lipsește, așadar și comentariile din această direcție. Mesajul pe care vrea să ni-l trimită se oprește fix la ceea ce vedem, nu trece de suprafață. Nu zic nu, există pe lume fotografi foarte buni care nu vor decât să ne redea frumusețea locurilor pe care le vizitează, fără să ne prezinte și alte aspecte sau detalii, dar pentru a face asta, trebuie să facem uz de cea mai bună calitate posibilă. Iar aici mă refer la compoziție, cromatică, setări, aparat, obiective, accesorii etc.

Hai să discutăm puțin despre câteva dintre cele 9 fotografii trimise.

daveGahan03

O fotografie nocturnă din Budapesta. Că mă lovește la prima vedere este semnătura! Verde, Marian? E bine să te semnezi, dar recomand tonalități mai puțin colorate și un font mai neutru. În continuare recomand să acorzi o atenție sporită balansului de alb. În general observ mici probleme, dar aici în mod special. Încearcă modul auto (va încerca să scoată albul cât mai alb), dacă nu dă rezultate acceptabile, adu-ți aminte de discuțiile noastre despre modul “custom” (vezi cursul despre balansul de alb). Ai prea mult roșu și galben în fotografia asta. Este puțin cam violent aș zice, dar în același timp poate fi potrivită pentru ceva grafic. Am văzut colaje și desene destul de interesante în culorile astea și tot cu imagini luate noaptea.

Aș recoamnda și să îndrepți orizontul. Dar nu în photoshop, ci fix atunci când faci fotografie. Este dificil, dar cu siguranță posibil.

daveGahan05

 

O perspectivă destul de clasică asupra unor scări, dar întotdeauna de efect. Ce nu-mi place aici este post-procesarea excevisă. Ai exagerat cu saturația, contrastul și sharp-ul. Da, poate prinde bine în ochii celor neinițiați, dar cei care privesc lumea foto cu un real interes, cu greu vor fi atrași de această coloristică.

daveGahan01

Dintre cele 9 trimise, îmi plac două fotografii, iar asta este una dintre ele. Bineînțeles, aș șterge/schimba semnătura, dar încadrarea mi  e pare de efect. Ce lipsește și mi-ar plăcea mult să văd, este continuarea ei. Mai exact, o serie cu astfel de imagini. O să atașez câteva linkuri către serii de fotografii care sper să te inspire. Aici nu ai exagerat cu contrastul sau culorile și ai utilizat bine lumina existentă. Cu toate că sunt părți arse, ele nu deranjează. Felicitări! Dar, după cum spuneam, o serie ar avea mai multă forță, decât o singură imagine.

Uite ceva fain făcut de un fotograf român: Petruț Călinescu – Blach Sea stories

Încearcă să lucrezi la o singură idee și să o compui din mai multe fotografii. Poate dura câteva zile, săptămâni sau chiar luni până vei avea ceva reușit, dar merită! Majoritatea concursurilor, revistelor, galeriilor etc, cer serii de fotografii și mai rar fotografii singulare. Înainte și eu făceam fotografii individuale, și cu toate că încă îmi place modul acesta de lucru, observ că din ce în ce modul de lucru pe termen lung este mult mai fain și dă roade mai bogate. O serie are ceva mai multă forță și este capabilă să spună mai multe despre tine ca fotograf, ca om și mai ales despre subiectul pe care alegi să-l explorezi.

daveGahan08

Preferata mea este aceasta. De ce? Pentru că pare un pastel. Subiectul are foarte multe nuanțe, iar alegerea fundalului a fost inspirată. Nu știu dacă ai vrut sau nu să dai impresia că e pictură, dar în opinia mea ai cam reușit asta. Revenind la ce am spus mai sus, aș prefera și în acest caz să văd o serie. Imaginează-ți 8 fotografii cu cetatea din Brașov (dacă nu mă înșel), toate la fel de pastelate, frumos colorate, fotografiate cu această lumină caldă și mai ales, cu acel fundal pestriț! Cred că această serie ar avea toate șansele să fie folosită pe materialele promoționale ale cetății!

Îți recomand să petreci ceva timp citind despre istoria fotografiei și mai ales despre scopul ei. Tu de ce faci poze? De plăcere, știu, de pasiune, stiu! Dar nu trebuie să fie doar atât. Trebuie să fie și altceva, un mesaj pe care vrei să-l transmiți, o emoție. Nu de alta, dar clădirile din Budapesta le-am văzut de atâtea ori în aceași încadrare. În același timp, este de preferat să-ți construiești mult mai atent portofoliul. Câteva peisaje, clădiri, un portret.. Cam alan-dala selecția, nimic omogen. La fel, ai cam tăiat după ureche unele fotografii. Este recomandat să respecți formatul, asta dă dovadă de profesionalism.

În concluzie aș putea spune că Dave Gahan este unul dintre cei mai buni vocali din lume, dar la fotografie mai are de exersat.

Mulțumesc mult Marian pentru că ai răspuns invitațieii mele!

 

Michael Shainblum – Peisaje foarte faine, în general fotografii de sine stătătoare, nu serii. Ți-l recomand fix pentru că face ceea ce cred că ți-ar plăcea și ție să faci.

Robert Glenn Ketchum – Un fotograf ceva mai delicat. În loc să se joace cu efectele speciale, preferă să dezvăluie peisajele într-un mod mai intim. Personal prefer asemenea serii, nu fotografiile colorate. Nu de alta, dar realizările lui sunt impresionante, a ajutat la înființarea unor arii protejate, “doar” folosindu-și aparatul de fotografiat!

Sebastião Salgado – Nu este pagina oficială, dar dacă îți place poți căuta singur pe google. Este un fotograf foarte creativ, care reușește cu succes să îmbine fotografia documentară, care este oarecum mai rigidă, cu fotografia care atrage ochiul nu doar prin subiect, ci și prin compoziție, moment etc. Chiar merită să te uiți cu atenție.

 

  • daveGahan01
  • daveGahan02
  • daveGahan03
  • daveGahan04
  • daveGahan05
  • daveGahan06
  • daveGahan07
  • daveGahan08
  • daveGahan09


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *